champagne och andra mousserande viner

 
Vinprovningen ja - den vi var på i tisdags. Kul / intressant grej - bra 40-årspresent från kollegorna! Jag har ju aldrig varit på sån provning av något slag tidigare, så det var en ny upplevelse för mig (P har varit på ölprovning tidigare). Vi var på Systembolaget Passagen i stan (Sthlm) och han som höll i provningen var väldigt bra (trots att han sa innan att han kanske skulle vara lite ur lag pga inte sovit något under natten pga sjuka barn eller nåt sånt - det märktes inte).
 
Vi var 20 personer totalt i rummet - 18 provare + han som höll i provningen och en medhjälpare till honom. 5 olika viner fick vi prova och det var blindtest, så vi fick inte veta innan vad det var för något vi skulle smaka. Det fanns spottkoppar för den som inte vilje dricka/svälja, men hey - det var ju bubbel - så vi drack. :) (vi som testade alltså, inte de andra två).
 
Vi kollade utseende på vinerna, doftade och smakade och fick (på individuell basis) skriva vad vi upplevde om varje vin (klart, grumligt, gulrött, blommigt, jordigt, fruktigt, gröna äpplen, plommon, päron, lakrits, jord, bildäck... ni vet) i ca 20 minuter innan det var dags att gå igenom dem en och en. Vi fick "improvisera fritt" (alltså säga precis vad som kom upp i huvudet - även "åh det påminner och det eller det minnet" och sen fick vi gissa vad vi trodde det var (alltså inte exakt, men om det var chapagne eller cava eller så) och så berättade han lite runt om varje vin - och visade vad det var för något (och så funderade vi lite på varför vi trodde vissa minnen kom upp i huvudet när/om de gjorde det)
 
Jag visste ju redan sen innan att jag egentligen gillar andra mousserande (framför allt prosecco) mer än riktig champagne och detta blindtest bekräftade detta. De två jag gillade minst var champagnerna (framför allt årgångschampagnen var alldeles för kraftig för min smak.. tyckte den kunde jämföras med ett riktigt kraftigt rödvin i "typ" och det är inte heller någotn favorit). Jag gillar mer lättdruckna viner med liten fyllighet och kort eftersmak. Tyvärr var proseccon vi provade någonslags ekologisk variant utan tillsatt svavel med jästfällning kvar och det faller mig (tydligen) inte heller riktigt på läppen (det är det grumligare vinet vi ser på bilden nedan) - så i detta fall var inte proseccon någon hit heller (enligt mig). 
 
 
Den som majoriteten i rummet (inlusive jag själv) gillade bäst var en sydafrikansk mousserande variant. Nr 3 på listan nedan:
 
 
(sen var det flera som gillade årgångschampagnen - MIchel Gonet Prestige också - den som jag direkt skrev "minst god" på)
 
Vi kunde också konstatera att karaktären på samtliga viner ändrades ju längre de fick stå / ju varmare de blev. I slutet smakade alla faktiskt ganska lika (och jästfällningen i proseccon blev jättetydlig så det såg ännu lite mindre apptitligt ut).
 
 
Samtliga viner som vi provade finns att köpa i ordinarie sortimentet på bolaget just nu.
 
 
Länkar och systembolagstestarnas omdömen för den som är intresserad: 
 
CasaBelfi (96011)
Fruktig smak med inslag av aprikos, mandarin, gröna äpplen, honung och kex. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
 
La Vida al Camp (7776)
Torr, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, kex, honungsmelon, citrus och gummi. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
 
Graham Beck (6505)
Torr, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, päron, mineral, nötter och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C som aperitif, eller till rätter av fisk och skaldjur.
 
Charles Mignon (7719)
Torr, utvecklad smak med inslag av rostat bröd, gula plommon, nougat och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C som aperitif, eller till rätter av fisk och skaldjur. 
 
MIchel Gonet Prestige (7895)
Torr, nyanserad, mycket frisk, något utvecklad smak med inslag av nötter, röda äpplen, rostat bröd och mineral. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk, skaldjur eller fågel.
 
Kommentera inlägget här: